top of page

Inkomprijzen Aquatopia dalen, temperatuur baden stijgt

Vanaf 1 juli past Aquatopia haar prijzen aan. Aalst Sport heeft haar huidige prijzen vergeleken met gelijkaardige zwembaden in Vlaanderen, om zo tot een nieuwe prijsbepaling te komen. Vanaf juli genieten Aalstenaars van een goedkopere toegang tot de glijbanen in Pols Speelparadijs. Voor jeugdzwemmers blijven de tarieven voor de sportbaden behouden en stijgen ze licht voor volwassen zwemmers die willen genieten van de uitgebreide sportinfrastructuur. “De prijsaanpassingen zijn het resultaat van een zorgvuldige afweging waarbij we hebben gestreefd naar een eerlijk tarief voor alle betrokkenen,” aldus schepen van Sport, Matthias De Ridder (N-VA).

woensdag 26 april 2023Pols Speelparadijs, de meest recente aanwinst in het zwembadcomplex Aquatopia, opende in december haar deuren. "En dat was een spannend moment. Aalst heeft nog nooit eerder zo'n fantastisch aanbod voor de allerkleinste zwemmers gehad," aldus schepen van Sport, Matthias De Ridder (N-VA). "Bijgevolg hadden we als team weinig ervaring in de uitbating van dergelijk complex. We wisten dat de grote test zou komen wanneer het grote publiek het Speelparadijs zou ontdekken.

Nu hebben we onze pijnpunten geïdentificeerd en proberen we deze zo goed mogelijk aan te pakken. De prijs was een van de belangrijkste aandachtspunten en we zijn verheugd dat de herziening hiervan is afgerond.

Voor het zwembad werd een vergelijking gemaakt met 25 verschillende zwembaden in Vlaanderen die zowel een recreatief als een sportaanbod hebben. “Het is duidelijk dat Aquatopia geen gelijke kent in Vlaanderen wat betreft de uitgebreide sportinfrastructuur: met een 50m-bad, een 25mx35m-bad met 2 beweegbare bodems en een instructiebad van 9mx16m met beweegbare bodem hebben we veruit het grootste aanbod inzake sportzwemwater.


Onze recreatieve infrastructuur focust daarnaast vooral op de kleinsten onder ons met een snelle buis, een bandenbuis, een familieglijbaan, twee peuterbaden en enkele speelelementen. Onze springtorens dagen iets oudere zwemmers uit, maar een golfslagbad of wildwaterbaan hebben we niet in ons aanbod. Op vlak van recreatieve infrastructuur scoren we bijgevolg niet bij de top,” aldus schepen Matthias De Ridder. “De benchmark werd daarom opgesplitst in sportief en recreatief zwemmen, zodat de vergelijking steeds gebeurde met de meest gelijkaardige baden.”


Prijzen Pols Speelparadijs dalen

Aalstenaars zullen vanaf 1 juli minder betalen voor hun toegangsticket voor het fun-gedeelte van Aquatopia.

Kinderen van 0 tot en met 2 jaar, mogen voortaan gratis binnen. “Deze leeftijdscategorie kan nog niet ten volle genieten van het aanbod van Pols Speelparadijs. Op deze manier zorgen we ervoor dat het hele gezin er een gezellige uitstap van kan maken,” zegt Matthias. Nog een nieuwigheid: ook kinderen onder de 12 jaar die binnen een week voor of na hun verjaardag komen zwemmen, hebben vanaf 1 juli gratis toegang. Daarnaast zal het groepstarief vanaf 10 personen i.p.v. 15 personen geldig zijn. “Op die manier willen we van Aquatopia de ideale locatie maken voor het organiseren van verjaardagsfeestjes.” Voortaan betalen G-sporters ook een lager tarief van 7,5 euro, even veel als kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Aalstenaars ouder dan 12 jaar betalen volgens de nieuwe tarieven 9,5 euro voor Pols Speelparadijs.


Voor de sportbaden, blijven de tarieven voor Aalsterse kinderen -12 jaar behouden. Voor volwassen zwemmers uit Aalst stijgt de prijs met €0,5. Zij betalen binnenkort €4 voor een zwembeurt. Kinderen tot 2 jaar en kinderen (-12j) binnen een week voor of na hun verjaardag, zwemmen opnieuw gratis. “Onze sportaccommodatie is veruit de beste in heel België. Onze prijzen waren daarentegen erg goedkoop tegenover andere zwembaden, waar het sportaanbod steeds veel beperkter is. Een lichte aanpassing was daarom nodig,” aldus Matthias De Ridder. Naast de bestaande 10-beurtenkaart en het maandabonnement, introduceert Aquatopia terug het jaarabonnement. Ook hier worden alle tarieven opgesplitst per leeftijd. Voor een 10-beurtenkaart betaal je 9 maal het basistarief, voor een maandabonnement betaal je 8 keer het basistarief en een jaarabonnement koop je aan de kost van 9 maandabonnementen.


Temperatuur zwembaden

Naast het aanpassen van de prijzen, heeft Aquatopia ook aandacht besteed aan de gemiddelde watertemperatuur van de vergelijkbare zwembaden in België. Sinds begin maart is de temperatuur van alle baden daarom terug opgetrokken. Vandaag evenaren de temperaturen de gemiddelden van de vergelijkbare baden, of liggen ze zelfs hoger dan de benchmark. “Nu de energietarieven terug naar een haalbaar niveau dalen, hoeft de verhoging van de temperaturen ook niet te veel te kosten.”


"Aquatopia is zonder twijfel een toonaangevend project van de stad Aalst. Naast de meest uitgebreide sportaccommodatie in Vlaanderen, bieden we in Pols Speelparadijs maar liefst 232 meter aan glijbanen, inclusief een snelle glijbaan met lichtjes en een bandenbuis. Het is een geweldige plaats waar jong en oud kan sporten en/of ontspannen. We kijken ernaar uit om iedereen te verwelkomen in ons prachtig bad,” besluit schepen Matthias De Ridder.


Ontdek de Sportmarkt in Aalst op zondag 7 juli

5 juli 2024

Nieuw leven voor Zwembadpark: een toegankelijke, groene oase

2 juli 2024

Reactie op geruchten samenwerking Eendracht Aalst en Jong Lede

27 juni 2024

Update Eendracht Aalst

27 juni 2024

bottom of page