top of page

Opnieuw goed rapport voor stad Aalst: “Ook dit jaar financieel gezond”

Vorige week dinsdag heeft Matthias De Ridder (N-VA), schepen van Financiën, de jaarrekening 2022 voorgelegd aan de gemeenteraad. Het goede rapport bevestigt opnieuw de financiële gezondheid van de stad. In 2022 is er meer dan 35 miljoen euro geïnvesteerd in Aalst. “Dit is een geweldige prestatie, vooral gezien de uitdagingen zoals de energiecrisis en stijgende lonen. We zijn erin geslaagd om deze financiële puzzel aan te pakken zonder de belastingen te verhogen," aldus een tevreden schepen.

woensdag 5 juli 2023Investeringen in Aalst gaan door

Het jaar 2022 stond in het teken van investeringen en de ontwikkeling van Aalst. Zo werd het stadhuis aan het Werfplein aangekocht, waarmee een traject dat sinds 2013 op gang werd getrokken nu werd afgerond. Daarnaast werd fase 2 van Aquatopia afgerond, waarmee het zwemparadijs de deuren volledig kon openen eind december. Verder konden we de nieuwbouw van de school Zavelken afwerken en werd de restauratie van de Sint-Martinuskerk verdergezet. Ook in wegen, voetpaden en riolering werd naar jaarlijkse gewoonte goed geïnvesteerd met o.a.  de Brusselbaan en de Kappelekensbaan in Erembodegem, de Grote Baan in Herdersem, de Dwarsstraat in Nieuwerkerken of de Bergweg in Hofstade. In totaal is er meer dan 15 miljoen euro geïnvesteerd in wegen en infrastructuur. 

 

Financiële stabiliteit

De jaarrekening biedt inzicht in de financiële gezondheid van de stad en het vermogen om investeringen te realiseren. “De stad heeft een gezonde dagelijkse werking. Dat blijkt uit een ruim exploitatiesaldo (€23,5 miljoen). Niet alleen moeten we dus niet lenen voor onze dagelijkse werking te kunnen continueren, zoals de federale overheid wel moet doen. Ons overschot staat ook toe investeringen mee te financieren zodat we minder moeten lenen. Vergelijk het met een gezin dat een spaarpotje aanlegt om een stuk van een verbouwing zelf te financieren en niet alles hoeft te lenen. Zeker in tijden van een snel stijgende rente is dit van belang.” 

 

Stad Aalst staat er financieel gezond voor, dat blijkt uit het financieel evenwicht op korte en op lange termijn.


“Ook daar hebben we een mooie buffer, ondanks de diverse tegenslagen die de economie en de stad hebben moeten ondergaan. Uiteraard vertaalt dit zich door in onze schuldpositie. Ondanks forse investeringen (€35 miljoen), stijgt onze schuld amper (+ €3,6 miljoen)." Bovendien is het niveau van onze schuld, in vergelijking met andere centrumsteden, lager dan gemiddeld." 


Toekomstige uitdagingen

Ondanks de positieve resultaten in de jaarrekening, blijft Matthias De Ridder alert. De stijgende inflatie en kosten voor energie en personeel oefenen namelijk druk uit op de financiën van de stad. "Op dit moment is onze begroting degelijk genoeg om een volgende crisis op te vangen, maar we moeten waakzaam blijven op mogelijke extra financiële uitdagingen. Gelet op de toestand van de federale begroting en de controle van de Europese Commissie, hoop ik vooral dat er geen besparingen ten koste van lokale besturen zullen beslist worden. Samen met de dienst Financiën blijf ik de budgetontwikkelingen nauwgezet opvolgen," besluit de schepen. 

Aalsterse sportverenigingen hebben opeenvolgende crisissen goed doorstaan

2 februari 2024

Aalst is middagstad van De 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Meld je nu aan als vrijwilliger

26 januari 2024

Ruben Verheyden en The Mighty Devils winnen Aalsterse sporttrofee

25 januari 2024

Aalst zet duidelijke koers voor subsidiebeleid

21 december 2023

bottom of page