top of page

Rechtzetting 1-mei toespraak Vooruit

Ik hoop dat iedereen een leuke Dag van de Arbeid heeft gehad. Ideologisch of niet. Als schepen van Financiën en als ondernemer weet ik maar al te goed hoe belangrijk het voor individuen én onze maatschappij is dat iedereen zich professioneel kan ontwikkelen.

dinsdag 2 mei 2023Waar ik minder om kan lachen, is een toespraak vanwege Vooruit doorspekt met (al dan niet bewust) foute informatie. De zwembadtarieven voor personen met een handicap zullen namelijk net dalen i.p.v. te stijgen. Het zou fijn zijn als de socialisten zich eens verdiepen in dossiers die op de Gemeenteraad komen vooraleer ze gaan roepen in de pers.


Wat ik mij echter nog meer aantrek, is de volgende quote: “zonder socialisten werd alles in Aalst duurder”. Dit pik ik niet. Als lokaal bestuur hebben we sinds onze start in 2020 de ene crisis na de andere op ons bord gekregen (corona, Oekraïne, energie en daaropvolgende stijgende personeelskosten).


Een van de belangrijkste verwezenlijkingen van dit stadsbestuur is dat we ondanks al die klappen de belastingen nooit hebben opgetrokken, enkel geïndexeerd met ingang van 1 januari 2023. Dat is geen kleine prestatie: we hebben voor eigen deur geveegd en vooral bespaard op de eigen werking zonder de burger daarbij te raken. Dat staat in groot contrast met hét lokaal bestuur van de socialisten: Gent.


Het nieuwe bestuur in Gent had nochtans in het bestuursakkoord opgenomen geen belastingverhogingen door te voeren. In 2021 werd al beslist om de bedrijfsbelasting te hervormen, die jaarlijks €1,5 miljoen extra moest opleveren. Datzelfde jaar werd er een nieuwe verhardingstaks voor verbouwingen in het leven geroepen, een nieuwe belastingen op masten en pylonen en diverse andere ingrepen. Beiden werden inmiddels al geschrapt: de Vlaamse overheid had bijvoorbeeld al aangedrongen geen belasting op masten & pylonen in te voeren, omdat die de energiefactuur verder zou verhogen. Vorig jaar werd dan weer beslist om de personenbelasting een beetje te verlagen, maar de onroerende voorheffing fors op te trekken: €23 miljoen extra voor de Gentse stadskas.


Gentse bedrijven betalen inmiddels op 4 jaar tijd 42% méér belastingen. Geen goed signaal om aan te geven dat men lokale tewerkstelling apprecieert. In Aalst doen we dat zeker wél. Wonen in Gent is fors duurder geworden ten koste van de Gentenaar. En dat met een schuld per inwoner die bijna het dubbele bedraagt van Aalst (€3.041/inwoner in Gent t.o.v. €1.685/inwoner in Aalst). Zie daar het resultaat van een bestuur met of zonder N-VA, een bestuur met of zonder socialisten.

15 000 m2 vernieuwde terreinen van Sportcentrum Osbroek officieel geopend

25 mei 2024

Erembodegem krijgt beweegvriendelijke speelplaats bij stedelijke basisschool De Regenboog

22 mei 2024

Stad Aalst investeert in sportinfrastructuur van lokale sportverenigingen

17 mei 2024

Stad Aalst behaalt label Sportbedrijf: “Dankzij sport op het werk en de fietslease” 

15 mei 2024

bottom of page