top of page

Recreatieve gedeelte Aquatopia blijft open: "Maar veiligheid van bezoekers voorop"

Eerder deze maand kloeg raadslid Wantens de mogelijke sluiting van het recreatief gedeelte in Aquatopia op zondagnamiddag en vrijdagnamiddag aan. Wat daarbij volledig uit het oog werd verloren: de nood aan redders om een zwembad veilig en volgens wettelijke verplichtingen te kunnen openen. Schepen van Sport Matthias De Ridder (N-VA): “Er is strikte regelgeving omtrent het minimumaantal redders in baden om te vermijden dat er mensen zouden verdrinken. Dat is uiteraard te allen tijde te vermijden. We zetten daar zwaar op in met het drenkelingendetectiesysteem en een sterke equipe redders. Die equipe staat echter onder druk.”

donderdag 30 november 2023Aalst Sport zet alles in het werk om voldoende redders te vinden om Aquatopia het hele jaar door volgens de voorziene openingsuren te kunnen openen. Redder is echter een van de vele knelpuntberoepen. Desondanks is de equipe het voorbije jaar al sterk gegroeid. Dat is te danken aan diverse inspanningen, waaronder een betere verloning voor de functie en een permanente vacature voor het aantrekken van nieuwe redders. Daarnaast worden jobstudenten vaak ingeschakeld om eventuele gaten in de personeelsplanning op te vullen. Toch volstaan deze inspanningen niet: “Zeker in periodes waarin jobstudenten minder beschikbaar zijn, wordt het extreem moeilijk om nog voldoende personeel te vinden. Waar het voor Groen blijkbaar geen probleem zou zijn om het gedeelte waar in hoofdzaak jonge kinderen komen zonder gediplomeerd redder open te houden, is dat voor mij absoluut onbespreekbaar. De veiligheid van de bezoekers, en zéker van de allerjongsten, moet te allen tijde gegarandeerd blijven”, zegt De Ridder.


De zoektocht naar redders gaat nóg intensiever verder. Daarvoor trekt Aalst Sport extra middelen uit. Schepen De Ridder verduidelijkt verder: “We willen uiteraard vermijden dat een mooi bad als Aquatopia gedeelten zou moeten sluiten wegens personeelstekort. Als we echter de benodigde extra redders niet op korte termijn vinden, zijn we genoodzaakt bepaalde delen van het zwembad te sluiten om andere delen toegankelijk te houden. Ik kies er dan heel duidelijk voor om het sportieve gedeelte, waar kinderen sporten en leren zwemmen, altijd open te houden en het recreatief gedeelte te sluiten op die momenten waar we de minste bezoekers ontvangen. Dat lijkt mij een logische keuze.”


Wie interesse heeft om als redder te werken in Aquatopia, kan zich  aanmelden via de vacature op de website van de stad: https://www.aalst.be/vacature/medewerker-zwembad-mvx-86302. De Ridder doet daartoe een warme oproep: “Voor wie een passie heeft voor zwemmen, een reddersdiploma heeft en actief wil bijdragen tot het operationeel houden van een van de meest indrukwekkende baden in Vlaanderen, hoeft niet langer te twijfelen.”

15 000 m2 vernieuwde terreinen van Sportcentrum Osbroek officieel geopend

25 mei 2024

Erembodegem krijgt beweegvriendelijke speelplaats bij stedelijke basisschool De Regenboog

22 mei 2024

Stad Aalst investeert in sportinfrastructuur van lokale sportverenigingen

17 mei 2024

Stad Aalst behaalt label Sportbedrijf: “Dankzij sport op het werk en de fietslease” 

15 mei 2024

bottom of page