Eendracht Aalst Lede - Historiek
Op de gemeenteraad van 17 september werd bevestigd dat vzw SC Eendracht Aalst Jeugd een juridische procedure (in kortgeding) had aangespannen tegen de stad Aalst. Op 30 augustus 2024 verklaarde de rechter de eis van de club ongegrond. De rechter gaf wel ten gronde haar oordeel mee en stelde de stad ook daar in het gelijk.
Dit is een belangrijke stap vooruit na maanden van onzekerheid. Nu kan er met volle focus verder gewerkt worden aan de uitbouw van de jeugdwerking en het sportieve succes van de club. Dit biedt rust en duidelijkheid voor iedereen die bij dit project betrokken is.
Maar hoe is het eigenlijk zo ver kunnen komen? En nog belangrijker: hoe hebben we een passende oplossing gevonden? Dat lees je hier.
Probleemschets
Het bestuur van Eendracht Aalst heeft in de zomervakantie een procedure aangespannen tegen de stad Aalst omdat de stad de club uit de Zandberg (en het Pierre Cornelisstadion) had gezet. De rechtbank heeft de stad echter over de volledige lijn duidelijk in het gelijk gesteld. Zo komt er een definitief einde aan een lang, triest verhaal, met het afgelopen seizoen als absoluut dieptepunt.
Het laatste hoogtepunt in de clubgeschiedenis dateert inmiddels al van 2011, toen de club promoveerde naar 2de Klasse. Toen er in 2015 echter geen licentie werd verkregen om financiële redenen, moest Eendracht degraderen naar 3de Klasse.
Er zijn sindsdien diverse seizoenen geweest waarbij de promotie net niet werd afgedwongen, maar nog belangrijker: er was slechts 1 grote geldschieter voor de club. Een club die jaar na jaar de schulden verder zag oplopen en in de zomer van 2023 werd overgelaten aan nieuwe eigenaars.
Er ging toen een zucht van opluchting door alles en iedereen die de club van nabij volgde. Het was tijd voor een nieuw verhaal en het nieuwe bestuur kreeg het voordeel van de twijfel. En het moet gezegd: sportief voor de 1ste ploeg heeft het bestuur woord gehouden. De promotie naar 1ste Nationale Amateur werd bekomen eind april.
Een club is echter meer dan sportief succes van de 1ste ploeg alleen. De stad heeft altijd aangegeven dat de jeugd de prioriteit behoort te zijn. Daarnaast zijn er ook de EA Ladies, die sportief een prachtig seizoen hebben gedraaid, met een mooie 2de plaats als resultaat.
Voor alle zaken naast het veld heeft het bestuur simpelweg gefaald. Een korte bloemlezing:
-
In september was er een spelersstaking omwille van achterstallige betalingen.
-
In november werd de gastoevoer op jeugdcomplex Zandberg afgesloten door Fluvius o.w.v. wanbetaling. Geen verwarming of warm water met de winter voor de deur, bovenop maandenlange betalingsachterstand, leidde tot het staken van activiteiten op Zandberg. De betrokkenen werden door het bestuur beschuldigd en ontslagen.
-
Kort nadien kwam er ook de ontbinding van de ouderraad op Zandberg zonder enige uitleg;
-
Inval van de Sociale Inspectie in januari;
-
Eind januari ontstaat er een vechtpartij in de kantine van de Zandberg, in het bijzijn van jeugdspelers. Kinderen van ouders die zich kritisch in de pers uitlaten, worden uit de jeugdwerking gezet.
-
In februari beslist de Ondernemingsrechtbank van Gent ambtshalve om 2 voorlopig bewindvoerders aan te stellen voor de vzw van de 1ste ploeg. De club kan op het einde van hun opdracht echter gewoon verder.
-
In april spreekt de licentiecommissie van de KBVB zich uit over de aanvraag van Eendracht Aalst om te mogen spelen in 1ste Nationale Amateur. De licentiecommissie heeft in eerste én in tweede aanleg helaas beslist om geen licentie toe te kennen aan de club.
-
Meteen na de promotie raakt bekend dat vele spelers de club zullen verlaten. Sommigen met een lange staat van dienst, zoals Man van het Seizoen en kapitein van de ploeg Falko Geenens.
-
Op 22/5 beslist het BAS om het beroep van Eendracht Aalst tegen de beslissing van de licentiecommissie van de KBVB als ontvankelijk doch ongegrond te verklaren.
-
Op 27/5 beslist Voetbal Vlaanderen in 1ste aanleg om de licentie-aanvraag voor 2de en 3de Amateur voor Eendracht Aalst te weigeren. De Controlecommissie bevestigt die beslissing in 2de aanleg op 7/6.
-
Het bestuur diende het rolrecht voor het beroep bij het BAS te betalen tegen vrijdag 21/6 om 23:59. Het bestuur heeft dat echter niet gedaan en heeft zich zo definitief neergelegd bij de degradatie naar 1ste Provinciale.
De schade van het voorbije seizoen is dan ook enorm:
-
De 1ste ploeg degradeert van 2de Nationale Amateur naar 1ste Provinciale. Veel spelers zijn vertrokken;
-
De degradatie van de 1ste ploeg heeft ook een belangrijke impact op de jeugd. De uitstraling van de 1ste ploeg heeft namelijk een impact op de jeugd. De degradatie is dan ook een klap voor de fiere jeugdwerking die Eendracht Aalst altijd heeft gehad. Meer dan de helft van de jeugdspelers die het seizoen zijn gestart bij de club, hebben de club verlaten.
-
De Dameswerking is stopgezet. De speelsters zijn voor het hele seizoen niet betaald geweest.
-
De schulden van de club zijn nog verder opgelopen. Naar schatting situeren die zich ergens tussen de €6 à €7 miljoen.
-
Met alle vaststellingen die tijdens de licentieprocedure aan het licht zijn gekomen, hangt de club mogelijk nog andere procedures bij de fiscus boven het hoofd. De vraag is ook waar de inval van de Sociale Inspectie nog toe zal leiden.
De degradatie naar 1ste Provinciale is pijnlijk, maar meteen ook cruciaal: de degradatie uit de Nationale reeksen was voor de stad eindelijk een mogelijkheid om juridisch in te grijpen. De stad talmde niet en bracht de beëindiging van de beheersovereenkomsten voor zowel Pierre Cornelisstadion als Zandberg bij hoogdringendheid naar de gemeenteraad, die daar unaniem mee instemde.