
Vandaag biedt de stad op verschillende manieren ondersteuning aan onthaalouders. Toch neemt het aantal onthaalouders jaar na jaar af, wat de erkenning van deze werking door het Agentschap Opgroeien steeds meer onder druk zet. “Al meerdere jaren op rij voldoen we niet aan de vastgelegde vereisten van de Vlaamse overheid en we zakken steeds verder onder de opgelegde bezettingsgraad. Deze situatie is niet langer houdbaar, waardoor we nu een moeilijke beslissing nemen”, schetst schepen De Ridder.
Vanaf 2026 zal de stad geen werking voor onthaalouders meer organiseren. De stad zet er wel op in dat de onthaalouders zullen actief blijven als onthaalouder. Schepen De Ridder legt uit: “Als schepen van Gezin ligt het capaciteitsgebrek in de kinderopvang mij na aan het hart. Onthaalouder zijn is een zware job, met een grote maatschappelijke meerwaarde. Diverse maatschappelijke trends, waar we als lokaal bestuur geen vat op hebben (bv. de vergrijzing), zetten het statuut van onthaalouder echter sterk onder druk, waardoor er geen nieuwe instroom meer komt om de uitstroom via pensionering te compenseren. We dreigen zo in een handhavingsprocedure te komen die kan leiden tot verlies van subsidies of zelfs sluiting. Dat moeten we absoluut vermijden.”
Om te voorkomen dat het zo ver komt, en om onzekerheid tegen te gaan, onderneemt de stad bijgevolg actie. De werking van deze dienstverlening wordt stopgezet. Dat betekent echter niet dat de kinderopvangplaatsen bij die onthaalouders zomaar verdwijnen. Schepen De Ridder legt uit: “We willen net graag dat onze onthaalouders verder actief blijven in hun functie en de kinderen die er momenteel opgevangen worden een warm nest blijven bieden. Er zijn andere spelers in de markt die de onthaalouders beter kunnen ondersteunen, gezien zij over heel Vlaanderen actief zijn. De schaal van de stad is helaas te klein geworden. We zullen wel elke onthaalouder die zijn activiteit verderzet al het materiaal die zij momenteel van de stad verkregen hebben ook laten houden.”
“Daar blijft het echter niet bij: we bieden ook elke onthaalouder die zijn activiteit verderzet een looncompensatie aan voor het eerstvolgende jaar. We hopen op die manier een sterke stimulans te geven aan de onthaalouders om hun activiteit verder te zetten en de kinderopvangplaatsen in Aalst maximaal te behouden”, zegt Schepen De Ridder.
“Het klinkt vreemd, maar door deze stopzetting zetten we net in op continuïteit voor de kinderopvangplaatsen en voor de onthaalouders. Het is zeker geen keuze van het hart, in tegendeel. De waardering voor onthaalouders is er absoluut. Vandaar ook dat we een doorstart maximaal willen ondersteunen”, besluit schepen De Ridder.
Ouders met vragen kunnen terecht bij opvanggezinnen@aalst.be.
Recent nieuws
Stad zet in op behoud van kinderopvangplaatsen bij stopzetting Dienst voor Onthaalouders
Jaar na jaar blijft het aantal onthaalouders – zowel in Vlaanderen als in Aalst – dalen. Hierdoor kwam de stedelijke werking van de Dienst voor Onthaalouders (DVO) steeds meer onder druk te staan. “Onthaalouders zijn een onmisbare schakel in onze kinderopvang. Hoewel er door de jaren heen verschillende extra ondersteuningsmaatregelen werden genomen vanwege de stad, neemt het aantal onthaalouders steeds verder af. Verlies van subsidies dreigt bijgevolg, wat onzekerheid met zich meebrengt. De stad heeft nu – met het oog op het behoud van kinderopvangplaatsen en de actieve onthaalouders – beslist om de werking stop te zetten en compenserende maatregelen aan te bieden,” zegt schepen van Gezin Matthias De Ridder (N-VA).