top of page

Aalst is op 10 mei middagstad van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker: “11 000 EUR naar het goede doel”

Aalst is klaar om de pelotons van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker op vrijdag 10 mei met open armen te ontvangen. De stad is dan middagstad voor het vierdaagse fietsevenement ten voordele van kankeronderzoek, dat dit jaar al aan zijn dertiende editie toe is. Het stadspersoneel rijdt ook zelf mee met twee pelotons en schenkt daarom 11 000 EUR aan Kom op tegen Kanker.

vrijdag 19 april 2024

Het hemelvaartweekend is al vele jaren het weekend waarop duizenden dapperen fietsen ten voordele van de strijd tegen kanker. Tijdens de tweede dag – vrijdag 10 mei – is Aalst middagstad. De pelotons komen hier aan na een rit van 125 km vanuit Mechelen. Na de lunch en animatie vertrekken ze opnieuw voor de rit terug. “Op vrijdagmiddag 10 mei verwelkomt Aalst onze pelotons met open armen in de binnenstad”, zegt David Vansteenbrugge, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. “Een passage langs de industriële sites, het prachtige belfort en het historische gasthuishospitaal mogen zeker niet ontbreken.” 


Optredens en carnavalspompiers 

“De middagstad met de meeste sfeer, krijgt op het einde van de vierdaagse een wisselbeker mee naar huis”, zegt schepen van Sport Matthias De Ridder (N-VA). “Dat de Aalstenaars een feestje kunnen bouwen, daar bestaat geen twijfel over. Ik verwacht er dus veel van. Vanaf 11 uur ben je welkom in het stadscentrum om de pelotons aan te moedigen. Er zijn optredens van Men from the Barn en Met Vel en Gamel en langs de erehaag zorgen carnavalspompiers voor extra sfeer. We zoeken trouwens nog enkele vrijwilligers. Zin om mee te helpen? Surf dan naar de website van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker.” 


Warme zorg 

Zestien medewerkers van de stad en de politie rijden ook zelf mee tijdens de vierdaagse. De stad schenkt daarom 11 000 EUR aan Kom op tegen Kanker. “Aalst zet zich al jaren in voor de strijd tegen kanker, denk maar aan de Levensloop of talrijke privé-initiatieven… Bloed moet zjoeven, anders val’de slasjelings achteroever, is een gezegde dat ik graag gebruik als het over Aalst als zorgstad gaat”, zegt burgemeester Christoph D’Haese. “Het moet hier vooruitgaan, met topkwaliteit als hoogste prioriteit. Warme zorg voor elkaar zit in ons bloed. Als burgemeester ben ik zeer trots om de pelotons van de 1000 km te mogen verwelkomen in onze charmante stad. Ik hoop dat ze door Aalst zullen… zjoeven.” 


Het concept van de 1000 km 

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker wordt gereden van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei. De totale te fietsen afstand, 1000 km, wordt gereden in vier dagen en onderverdeeld in acht ritten van 125 km. Elke dag een lus van 250 km. Elke ochtend fietsen de pelotons vanop de Grote Markt in Mechelen naar een middagstad, in de namiddag fietsen ze terug naar Mechelen. De middagsteden zijn dit jaar Glabbeek (9 mei), Aalst (10 mei), Pelt (11 mei) en Oostkamp (12 mei). 

Telkens rijdt één lid van het team een rit. Bestaat het team uit meerdere fietsers, dan verdelen zij de etappes onder elkaar. Elk team bestaat uit maximaal acht fietsers. De fietser kiest om aan te sluiten bij het peloton waarvan de gemiddelde snelheid hem/haar het beste ligt: 24 km/u, 27 km/u of 30 km/u. De sportieve organisatie van de vierdaagse is in handen van Flanders Classics. 

15 000 m2 vernieuwde terreinen van Sportcentrum Osbroek officieel geopend

25 mei 2024

Erembodegem krijgt beweegvriendelijke speelplaats bij stedelijke basisschool De Regenboog

22 mei 2024

Stad Aalst investeert in sportinfrastructuur van lokale sportverenigingen

17 mei 2024

Stad Aalst behaalt label Sportbedrijf: “Dankzij sport op het werk en de fietslease” 

15 mei 2024

bottom of page