top of page

  1990  

SABINE APPELMANS

  1991 & 1993  

Biljarten werd Peter De Backer met de paplepel meegegeven. Toen Peter ongeveer 7 was speelde zijn vader reeds carambol en golfbiljart op vrij hoog niveau. Peter mocht na de wedstrijden even de keu ter hand nemen en de eerste stootjes maken. Het begin van een grootse carrière.

De Backer combineerde doorheen zijn carrière het carambol met het golfbiljarten. In het golfbiljart won hij 3 keer de felbegeerde titel “Trofee der Kampioenen” en werd ook Belgisch Kampioen individueel en duo’s samen met Frank Van Liefferinge. Hij is daarmee de enige speler die zowel op carambol als op golfbiljart de Belgische titel won.

 

In 1991  werd hij voor het eerst Europees kampioen. Deze titel behaalde hij opnieuw in '93 en '94. Daarnaast won Peter tientallen nationale titels (carambol en golfbiljart) in verschillende disciplines. In 1993 werd hij verkozen tot speler van het jaar en dit in zowel het carambol als in het golfbiljarten. In 1994 werd Peter Wereldkampioen triatlon per ploeg samen met Eddy Leppens en Pol Stroobants.

PETER
DE BACKER

  1992  

MARC VAN DER HOEVEN

Net zoals zijn vader, Frans Van Der Hoeven, maakte Marc Van Der Hoeven vooral naam als veldloper. Na een indrukwekkende sportieve carrière, breidde Van Der Hoeven zijn palmares verder uit in de masters*. In 2011 was hij zo op weg naar 700 overwinningen. 

*Masters is binnen de atletiek de benaming voor atleten vanaf 35 jaar.

  1994 & 1999 

JÜRGEN GOOSSENS

Op 6-jarige leeftijd ging Sabine voor het eerst op tennisles. Al snel zagen leraars "er wel wat talent in."​ Op haar elfde trok ze naar Tennis&Studie in Wilrijk waar ze door de tennisfederatie klaargestoomd werd voor een internationale tenniscarrière. Na het beëindigen van het humaniora stond ze al snel in de top 20 van het internationale vrouwentennis.

12 jaar lang draaide ze mee in de subtop van het vrouwentennis met als hoogste een 16de plaats op de WTA ranking. Ze werd 2 keer sportvrouw van het jaar, won 7 WTA Tour events, haalde de kwartfinales op de Australian Open en deed mee aan 3 Olympische Spelen, Barcelona, Atlanta en Sydney.

Een fijne anekdote: toen Sabine tijdens een interview de vraag kreeg waar ze (als 10-jarige meisje) van droomde, zei ze al lachend: "Later in Wimbledon mogen spelen." Zeer bescheiden wou ze het toen schoppen tot lesgeefster in de tennis.

Bron afbeelding 1&3: Peter De Backer

Bron afbeelding 2: Voor Allen | 25 juni 1993 

Bron tekst: Peter De Backer

Jürgen Goossens wordt maar liefst 3 keer verkozen tot sportlaureaat van de stad Aalst (1981, 1994 & 1999). De getalenteerde zwemmer kan al sinds jonge leeftijd een  indrukwekkend palmares voorleggen.

Toch is ook zijn latere carrière vernoemenswaardig. Jürgen werd in 2012 sportlaureaat van de stad Aalst in de categorie competitiesport Masters/ Veteranen. Zijn prestaties van dat jaar, zowel op internationaal, nationaal als provinciaal niveau, leverden hem een indrukwekkende hoeveelheid gouden medailles op.

 

Enkele jaren later, op het Belgisch Kampioenschap in Charleroi, ontpopte Goossens zich met zes gouden medailles zelfs tot de zegekoning in de leeftijdscategorie 55 tot 59 jaar.

  1995  

FRANCOIS CORNELIS

Bron tekst: Atletiek.be

Bron afbeelding 1 &2: De Voorpost | 15 juni 1990

François Cornelis werd sportlaureaat van de stad Aalst in de discipline atletiek. Tijdens zijn carrière bij E. Aalst veroverde Cornelis tal van titels. Ook op de masters deed hij het goed. Enkele opmerkelijke titels: op de M70 behaalde Cornelis samen met Gaston Cornelis, J-Pierre Van Impe en Henri Lenoir het Belgisch record op de 4x200m; daarnaast behaalde Cornelis 2 individuele Belgische records op de 200m, zowel in de categorie M65 als M75.

  1996  

NATALIE

DE NEEF

Natalie De Neef is een ex-internationale turnster die in 1996, het jaar dat ze Belgisch kampioen Tumbling werd, de titel sportlaureaat van de stad Aalst kreeg. Als hoofdtrainster bij de Koninklijke Turnkring Aalst geeft De Neef haar ervaring vandaag door aan gemotiveerde gymnasten. Onder haar begeleiding hebben reeds tal van gymnasten podiumplaatsen behaald. 

In 2019 namen drie jonge tumblers van de Koninklijke Turnkring Aalst deel aan de World Age Group Competitions (het WK voor jeugd) in Tokio. Onder de vleugels van Natalie behaalden de drie gymnasten uitstekende resultaten: Sara Neyrinck (toen 14 jaar) werd 6de van de wereld. 

  1997  

BART GEERTS

Bart Geerts was van jongs af aan een sterke zwemmer. Tijdens zijn carrière bij Neptunus Aalst, heeft Geerts zowel verscheidene club records (50 m vrij, 100m vrij, 50m rug, 200m rug, 50m vlinder, ...) als drie absolute records (50m vrij, 100m vrij, 100m wissel) op zijn naam weten te zetten.

Enkele jaren na het winnen van de titel van sportlaureaat van de stad Aalst, werd Geerts wereldkampioen reddend zwemmen. De student burgerlijk ingenieur nam in augustus 2001 in Japan deel aan de wereldspelen voor niet of nog niet erkende olympische sporten.

"Reddend zwemmen is een minder gekende tak in de zwemsport. Deze discipline wordt wat ondergewaardeerd. Het is nochtans spectaculair. Het is in eenieders belang kennis te vergaren om iemand oordeelkundig uit het water te halen. Drenkelingen zijn onberekenbaar. Techniek en concentratie zijn voor de redder van essentieel belang."

  1998  

JESSIE CALLEBAUT

Jessie Callebaut voelt zich al haar hele leven lang op en top in het water. Naast langeafstandzwemmen, heeft ze ook waterballet en waterpolo gedaan. Callebaut heeft in de loop van haar carrière deelgenomen aan tal van zwemwedstrijden, zowel op Belgisch, Europees als internationaal niveau. 

Vandaag is Jessie vooral gekend als lid van de Ninoofse ijsberen. In 2016 was het Jessie's 50ste verjaardag ijsberen*. Toen gingen de gelijkgezinden maar liefst 1 maal per week de koude temperaturen opzoeken.

*Ijsberen: in barre temperaturen een plons in het water nemen. 

bottom of page