top of page

Historisch moment: water in Aquatopia-zwembaden

Historisch moment: de aannemer is gestart met het vullen van de zwembaden van Aquatopia in Aalst. De eerste liters water worden in het Raymond-bad gepompt, binnenkort volgt ook het Ilse-bad. In totaal gaat het om 3,5 miljoen liter.

28 juni 2021

Historisch moment: water in Aquatopia-zwembaden

Meest recente berichten

Reactie op geruchten samenwerking Eendracht Aalst en Jong Lede

27 juni 2024

Update Eendracht Aalst

27 juni 2024

Stad beëindigt beheersovereenkomst voor Zandberg en Pierre Cornelisstadion.

26 juni 2024

Ontdek de Sportmarkt in Aalst op zondag 7 juli

5 juli 2024

“Mensen moeten kunnen zwemmen dus we gaan vullen", zegt Klaas Lamberink, de Nederlandse werfleider van de firma Hellebrekers, verantwoordelijk voor de technieken in het nieuw stedelijk zwembad van Aalst. “We vullen op de uren dat we hier aanwezig zijn. Op het einde van de werkdag draaien we de brandweerslang dicht. We vullen alleen als we aanwezig zijn, zodat we onder meer lekkages kunnen controleren.”

5 centimeter per uur
“De brandweerslang is verbonden met een meter, zodat we perfect kunnen zien hoeveel kubieke meter water we in het zwembad pompen. We mogen maar vullen met een snelheid van 5 cm per uur. Zo kan het zwembad zich zetten. Het is koud water, dus we moeten voorkomen dat het tegelwerk eraf valt. Als de verwarming aangaat, dan heb je minder condensatie en dat is beter.”

“Als je 5 centimeter per uur vult, dan heb je op een werkdag van 10 uur 50 centimeter. Maar het zijn niet alleen de bassins die gevuld moeten worden. Hieronder zitten ook nog buffers. Dat zijn voorraadvaten waar het afroomwater ingaat. Die moeten ook vol. Op het moment dat alles vol is, willen we de boel in beweging zetten. Het water moet circuleren en er moeten chemicaliën aan worden toegevoegd. De filters moeten ook gespoeld worden. We hebben 12 filters staan, die moet je ook nog proper maken. Dan wordt het water alleen maar properder en helderder en helderder”, zegt Lamberink.

4 oktober
Het is dus niet zo dat je gewoon een zwembad met water vult en dat de klus geklaard is. “Nee, dat denken de mensen inderdaad. Ze zien een bak water en ze springen erin. Er komt een heel procédé bij kijken met technieken. Water moet in beweging zijn, chemicaliën erbij en veilig zijn", zegt hij. Op 4 oktober zullen de zwembaden gevuld zijn én zal alles klaar zijn voor de eerste zwemmers. “Er wordt ook doorgewerkt tijdens het bouwverlof. Alles moet getest worden en alle veiligheden ingebouwd. We willen zeker zijn dat we een installatie afleveren die werkt. We hebben de tijd tot 4 oktober echt nog nodig om alles in orde te krijgen”, zegt Lamberink.

Naast het traditionele vijftigmeter-sportbad (het Raymond-bad), biedt fase 1 van het nieuwe zwembadcomplex een vijfentwintigmeterbad (het Ilse-bad) met beweegbare bodem. “De opening van het nieuwe zwembadcomplex is in twee delen gefaseerd: 4 oktober opent het zwembadcomplex (fase 1) haar deuren voor clubs en scholen, het brede publiek kan vanaf 29 oktober een duik nemen in het gloednieuwe bad. Stip 23 en/of 24 oktober alvast aan in je agenda, en kom alvast een kijkje nemen naar dit indrukwekkend zwembadcomplex tijdens deze opendeurdagen. En wees gerust, waar fase 1 vooral focust op een degelijke infrastructuur voor de sportieve zwemmer, zal fase 2 (opening 2022) vooral inspelen op de noden van vele jonge gezinnen: een uitgebreid fungedeelte met glijbanen en peuterbadjes”, zegt schepen van Sport Matthias De Ridder (N-VA).

bottom of page